En zij dan?

Ervaringsverhalen

Demo behandeling

‘Echt tellen doe ik niet meer elke dag, maar ik zit nu op ruim vier maanden, sinds vier maanden rook ik niet meer. Als ik nu terugkijk is het toch wel anders gelopen dan ik dacht. Als ik bedenk hoe ik er tegenop zag dan moet ik toch ook wel een beetje lachen om mezelf. Wat een drama maakte ik daarvan in mijn hoofd, wat zag ik toch vreselijk op tegen dat stoppen. Dat was natuurlijk ook een beetje overdreven, maar zo dacht ik er toen echt over. Tsja, dat is denk ik die verslaving hè? Dat je jezelf echt kunt wijsmaken dat je niet zonder kunt. Maar dat kun je natuurlijk wel, het was zelfs helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Wat mij heeft geholpen is vooral de gedachte; ik wil dit echt niet meer. Op elke moeilijk of lastig moment zei ik dat tegen mezelf. Ze zeggen dat die lastige momenten steeds minder worden, en dat is natuurlijk ook zo. En die pleisters, die hebben mij ook wel geholpen hoor. Als ik kijk naar de winst, de positieve effecten, dan moet ik zeggen dat die ook wel meevallen. Of misschien ben ik er al aan gewend? Mijn leven is niet zoveel anders geworden, ik voel me niet veel anders dan daarvoor, ik heb nog steeds goede en slechte dagen. Ik ben soms vrolijk en soms chagrijnig, niks nieuws dus. Bij het ontwennen was ik eerst wel wat ongeduldiger en gemakkelijker geïrriteerd. Maar dat ging ook weer over.
Al met al ben ik wel blij dat ik gestopt ben en vooral ook dat ik heb doorgezet op moeilijke momenten. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo doorzetter. Dan zei ik tegen mezelf: het is nu even lastig, maar het zou toch wel heel fijn zijn als ik er straks helemaal vanaf ben. Want ik zat er toch wel mee, roken is ongezond, dat knaagde wel aan me. Toen ik jong was, was roken nog stoer, maar later wordt het langzamerhand toch iets waar je je voor schaamt. Voor mij tenminste wel.
Nu ben ik dus rookvrij, en ik ben blij dat ik die keuze gemaakt heb.’
Ellen, 51 jaar

‘Ik heb het altijd al gezegd, als ik wil stoppen dan wil ik dat ook en dan doe ik dat ook. Ik kan best stoppen als ik dat wil. Dat heb ik ook al eerder bewezen, ik ben al eerder gestopt geweest. Toen heb ik zonder al te veel moeite gewoon een jaar niet gerookt. Als ik die beslissing eenmaal heb genomen dan is het voor mij ook een feit.
Ik rook nu sinds twee weken niet meer. Soms heb ik wel zin in een sigaret, maar dan leid ik mezelf even af en dan is het ook wel weer weg. Ik ben wel ongeduldiger nu, heb ook minder geduld met de kinderen.
De avonden zijn wel anders nu. Soms lig ik er al om tien uur in. Op de slaapkamer heb ik nooit gerookt, volgens mij is het daarom een goede plek voor mij. Vrijdagavond ga ik vaak borrelen met wat vrienden, dan wordt er veel gerookt. Dan blijf ik niet zo lang.
Maar dit gaat helemaal goed komen, want ik wil nu gewoon stoppen. En dan doe ik dat ook. Wat er ook voor nodig is.’
Frans, 59 jaar.

Wilt u uw verhaal hier toevoegen? Mail deze dan naar info@rokendebaas.nl  of ga naar het forum.

 
Totale besparing sinds
[datum]:
?

Vul de gegevens in en bereken hoeveel geld u kunt besparen.

Stopdatum:
(niet verplicht)
 
Geen stopdatum