Feiten

E-sigaret

Demo behandeling

Er wordt wel gezegd dat de elektronische sigaret of e-sigaret een goed alternatief is voor gewone sigaretten. De claims van de producenten zijn veelbelovend, zo zou het roken van e-sigaretten even gezond zijn als niet roken en ook veroorzaakt de elektronische sigaret geen rokershoestje. De e-sigaret zou zo veilig zijn dat deze zelfs tijdens de zwangerschap gebruikt mag worden. Is dit ook werkelijk zo?

E-sigaretten worden in vele verschillende modellen aangeboden, sommige lijken op gewone sigaretten, anderen doen daar helemaal niet aan denken met hun felle kleurtjes en versierselen. Er zijn e-sigaretten voor eenmalig gebruik en e-sigaretten die nagevuld kunnen worden. Een e-sigaret is gevuld met vloeistof die in het apparaatje verdampt wordt. Er is dus geen sprake van verbranding zoals bij gewone sigaretten. Ook de vloeistof is in vele verschillende soorten verkrijgbaar. Met verschillende gehaltes aan nicotine, zonder nicotine en met vele verschillende smaakjes zoals aardbei, banaan, cola, bubblegum, mint. Er zijn ook natuurlijke navulvloeistoffen te verkrijgen. De e-sigaret is niet alleen bedoeld voor rokers die op zoek zijn naar een alternatief. Met de vrolijke kleurtjes en de smaakjes van sommige modellen, is de marketing duidelijk ook op jongeren gericht.

De vloeistof waarmee een e-sigaret gevuld is, kan nicotine bevatten. Dit maakt de e-sigaret net zo verslavend als gewone sigaretten, de nicotine heeft dezelfde uitwerking op hersenen en lichaam. Bij zwangerschap zal nicotine via de bloedbaan ook in het lichaam van de baby terecht komen. Het roken van een e-sigaret tijdens de zwangerschap is dan ook geen goed idee.

Vloeistoffen zonder nicotine bevatten ook schadelijke stoffen. Eén van de hoofdingrediënten is propyleenglycol, een stof die irritaties aan de luchtwegen veroorzaakt. Daarnaast bevat de vloeistof glycerol, een stof die waarschijnlijk ook irriterend is voor de luchtwegen, en formaldehyde, een kankerverwekkende stof. Bij onderzoeken naar de samenstelling van verschillende vloeistoffen zijn er diverse onzuiverheden aangetroffen, waaronder meerdere kankerverwekkende stoffen. De claims die door producenten gemaakt worden zijn te rooskleurig, ook met het roken van e-sigaretten worden gezondheidsrisico’s genomen.

Of e-sigaretten veilig in gebruik zijn, is momenteel niet te zeggen. Ze worden in de warenwet niet als tabak gezien, waardoor er geen strenge regulering is. Er is geen specifieke regelgeving voor productie, kwaliteit en reclame. Er zijn nog onvoldoende onderzoekgegevens bekend naar de gevolgen van het roken van e-sigaretten.

Het roken van een e-sigaret lijkt heel veel op het roken van een gewone sigaret. De hoeveelheid nicotine kan met behulp van een e-sigaret worden afgebouwd, alhoewel de aangegeven concentraties op de verpakkingen niet altijd overeenkomen met het daadwerkelijke gehalte aan nicotine. Het is zelfs voorgekomen dat een volgens de verpakking nicotinevrije vloeistof toch nicotine bevatte. Nicotinepleisters of -kauwgom zijn een beter alternatief om af te bouwen.

De gewoonte van het roken wordt met een e-sigaret niet doorbroken, deze blijft nog zo goed als ongewijzigd. Dat kan een terugval in het roken van normale sigaretten vergemakkelijken.

Meer informatie over de e-sigaret is te vinden op de website van het RIVM.

 
Totale besparing sinds
[datum]:
?

Vul de gegevens in en bereken hoeveel geld u kunt besparen.

Stopdatum:
(niet verplicht)
 
Geen stopdatum