Stoppen

Ontwenning

Demo behandeling

Het was altijd even een gezellig moment op het werk, samen even een sigaretje roken, dat heb ik wel gemist. Maar nu neem ik ook wel tijd voor een gezellig momentje met collega’s. Dat heb ik wel moeten leren. Nu nemen we er gewoon een kop thee bij.

Waarom is het zo verslavend, dat roken? Hier zit een lichamelijk en psychisch aspect aan. De lichamelijke verslaving is ontstaan omdat uw lichaam gewend is geraakt aan de stoffen die met roken binnenkomen. Met name de nicotine heeft die verslavende werking. Al enkele minuten nadat u uw sigaret heeft gedoofd begint de ontwenning, uw lichaam vraagt om de volgende sigaret.
Uw lichaam is zo gewend aan de stoffen die met roken binnenkomen, dat het ontregeld raakt wanneer u stopt met roken. Het lichaam wil de nicotinespiegel (dosis in het bloed) op peil houden. U krijgt weer trek in een sigaret. De ontwenningsverschijnselen worden opgeheven zodra u een sigaret opsteekt. Als roker bent u dus constant bezig met het ontwennen of het opheffen van de verschijnselen die gepaard gaan met het ontwennen. Zo veroorzaakt roken eigenlijk chronische ontwenning.

Om van die lichamelijke verslaving af te komen, hoeft u slechts enkele dagen te stoppen. Als u stopt, treden dus ontwenningsverschijnselen op. Dit duurt enkele dagen tot maximaal een week. De eerste week kunt u last krijgen van:

 • Zin om te roken
 • Sneller boos worden
 • Somberheid
 • Niet meer zo scherp zijn als normaal
 • Anders slapen dan normaal (slechter of juist meer)
 • Meer dromen
 • Slechte concentratie
 • Meer hoesten en kuchen
 • Rusteloosheid
 • Verstopte darmen
 • Hoofdpijn, duizeligheid, een licht gevoel in uw hoofd

Na de eerste week zullen de symptomen die horen bij de ontwenning afnemen. Het kan echter zo zijn, dat het gevoel dat u niet helemaal in uw gewone doen bent en de slaapproblemen langer aanhouden.

Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit uw lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit uw lichaam. Na maximaal een week is uw lichaam niet meer verslaafd.
Maar, ook al is de nicotine na maximaal een week uit uw lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet. Dit is geen ontwenningverschijnsel, maar een gewoonte: u bent jarenlang gewend om in bepaalde situaties of op gezette tijden een sigaret op te steken. Dit wordt geestelijke afhankelijkheid genoemd, de vaste gewoontes en ideeën die u heeft over roken. U kunt het idee ontwikkelen dat roken u troost kan geven of u kalmeert. Een sigaret heft echter alleen de ontwenningsverschijnselen tijdelijk op. De werkzame stoffen in de sigaret hebben geen kalmerend maar een opwekkend effect: de hartslag en bloeddruk gaan ervan omhoog.

Het doorbreken van uw ideeën en vaste gewoontes zijn vaak het lastigste. Een goede voorbereiding en een slim plan helpen om het stoppen haalbaar te maken. De internetbehandeling biedt u hiervoor de juiste handvatten.
 

 
Totale besparing sinds
[datum]:
?

Vul de gegevens in en bereken hoeveel geld u kunt besparen.

Stopdatum:
(niet verplicht)
 
Geen stopdatum